Sunday 30 January 2011

O zi in parc (Bowness Park)

Bowness Park a fost construit de catre John Hextall inainte de Primul Razboi Mondial, in orasul Bowness, de-a lungul raului Bow. In anul 1964, orasul a fost inghitit de Calgary, devenind una din suburbiile sale.

Parcul este format din doua insule, despartite de raul Bow si separate de bancul sudic de un canal ingust care creeaza o laguna (harta).

Norocul nostru este ca Bowness Park e doar la cateva statii de autobuz de noi, asa ca intr-o zi cu soare eu si Radu ne-am aventurat sa il vizitam.

Laguna e... imensa! Si inghetata! Drept urmare, era plina de oameni, copii, carucioare si catei veniti sa se dea pe gheata care cu ce are! De la patine, la ghete, rotite si labute! (Patinele se pot inchiria pentru $8 - timp nelimitat)


Ne-am plimbat pe malul raului Bow si ne-am bucurat de peisaje si culori!






Raul se involbureaza

Gheata era turcoaz. Pacat ca nu se vede prea bine.
  
   


Radu cam dardaia de frig, iar mie imi era cald! hahaha!



Picnic Time cu ceai cald si cozonac cu rahat!






Din loc in loc erau plasate aceste "cuptoare" ca sa te incalzesti sau sa iti prajesti carnaciorii (am vazut pe cineva facand asta! haha!!!)



Tatic pe patine si cu bebe in brate!



Taticul din spate in geaca rosie isi invata copilul de 3-4 ani sa patineze sprijinindu-se de un scaun!






Sunetele padurii. Sa va uitati dupa pasari!




Imbratisari cu drag,

TecuFamily




PS. Daca dati un click pe poze se vor face mai mari :)

Tuesday 18 January 2011

2010 - Serbarea lui David de Craciun


Stiu ca a trecut de mult Craciunul, dar am ramas restantieri cu cateva posturi ce merita scrise. Printre acestea se numara si Serbarea de Craciun a lui David, prima din Canada.

Serbarea avut loc intr-o veritabila zi de iarna, cu frig, fulgi si tot tacamul. A avut loc intr-o cladire ce apartinea unei biserici (nu stiu ce rit, ca aici sunt asa de multe (rituri) ca nu ne mai sinchisim sa le tinem minte). Ce pot sa va spun cu siguranta, e ca ne-am simtit ca in Turnul Babel, unde fiecare vorbea, radea si canta in limba lui, fie ca era romana, engleza, italiana, spaniola, chineza, hindi, franceza, germana, limbi arabe sau coreeana (de sud, de unde e educatoarea lui David)....... :)

Ne-am strans toata ceata lui papuc si am pus-o de un potluck, adica fiecare familie a adus cate un fel de mancare/desert si le-am pus la un loc intr-o sala de sport, pentru a ne infrupta dupa ce isi faceau copiii show-ul.

Ca tot veni vorba de show, a inceput cu grupa mica.

Mici, plangaciosi, dar tare cute, cum spune David :)

Apoi grupa "medie". Aici avem urmatorul nivel - vor sa fie independenti, sa se afirme si sa fie unici. Drept urmare, iata cam cum au "cantat":


David si Mariuca au fost foarte atenti
Au probat cornitele de ren cu care trebuiau sa isi faca numarul

Intre timp, Ji Yeon, educatoarea lui David, s-a razgandit si i-a dat caciula de Mos :)





Rudolf, the Red Nose Reindeer!

La sfarsit o vedeti pe Ji Yeon strangand caciulitele si cornitele. Apare apoi si Tabassom, directoarea gradinitei (asta pentru cei care au mai intrebat de ele ;) )




Grupa pregatitoare a cantat si un cantecel, folosind limbajul semnelor, iar dupa ei a urmat un spectacol de magie. Nu am filmat tot, ca a durat ceva, dar aveti mai jos un filmulet scurt, ca sa va dati seama cam cum a fost (mai ales ultima parte... aia cu tipete... de bucurie!)


A urmat apoi partea mult asteptata: mancarea! De la legume si sosuri, la orez basmati, zacusca romaneasca, salata italiana de paste, lasagna, carnaciori etc etc... O minunatie, nu alta! :)
Iar a doua parte mult asteptata a fost, bineinteles, sosirea Mosului! David s-a bagat in sufletul lui si nici ca a mai iesit pana nu si-a primit jucaria! haha!

La ajutat chiar sa isi care si scaunul!

Si apoi a facut poza cu Mos Craciun si cadoul :)


A fost frumos, a fost plin de voie buna si cantece si, mai ales, a fost gratis! hahahaha! Asta aviz parintilor care tre' sa dea 70 lei pe cadou + vreo 30 lei pentru inchirierea salii. hahaha!



Imbratisari cu drag si voie buna,


Claudia si Radu (ok, el nu a scris postul, dar e aici cu sufletul... fizicul e plecat sa studieze... bleah!)

Thursday 13 January 2011

Canada Federala colt cu Piata Victoriei

Cand esti in Romania si te pregatesti sa iti iei zborul spre Canada pentru "totdeauna" incepi sa te gandesti cu groaza: "da' aia cum e?", "da' te ajuta Guvernul?", "da' ce fac cu copiii?" si muuulte altele.

Ma voi stradui sa raspund cat de mult pot la intrebarile astea atat de "tehnice", in timp ce Raducu e plecat intr-o vancata luuuuuunga la SCOALA, unde se delecteaza 6 ore/zi cu contabilitatea! Si asta nu e tot! Pentru ca ii place asa de mult (NU) seara se inchide singur in dormitor, isi desface masa de calcat, o propteste de mobila, scoate dintr-un buzunar ceaslovul nou-nout primit de la SCOALA si dintr-altul laptopul si incepe Raducu meu sa "studieze"! Cred ca eu si David o sa il mai vedem de abia cand se termina toata nebunia cu contabilitatea, adica prin MAI!

Revenind la oile noastre, iata cam ce ajutoare primim noi sau am auzit de ele:

1. De cum am ajuns aici si l-am dat pe David la gradinita, am aplicat pentru Child Care Subsidy - un ajutor de la Guvern pentru familiile cu venituri mici (al nostru era la acea vreme "0").
Informatii gasiti aici si tot acolo veti vedea si formularul pentru a aplica. Subsidy-ul se primeste max 4 luni pentru familiile care isi cauta serviciu si trebuie sa aplici lunar! Daca dupa 4 luni nu ai inca job, singura "salvare" ar fi sa mergi sa voluntariezi macar 2-4 ore/zi undeva, pentru ca atunci se schimba motivul pentru care ai cerul subsidy-ul: de la "job search" devine "volunteer", care tot un fel de munca e.

Cand minunea cea mare s-a petrecut si unul dintre parinti a gasit serviciu, se ia una bucata telefon si se suna la nenea/tanti care a trimis scrisoarea de instiintare. Persoana in cauza trebuie atunci sa completeze un nou formular si sa il trimita frumusel la nenea/tanti, care le va accorda Subsidy pentru urmatoarele
max 12 luni.

Cum se calculeaza? Ca restul lucrurilor care se calculeaza in Canada: in functie de venituri. Asa ca niciodata nu o sa stii cat primesti! :)

Daca, de exemplu, ai fi nevoit sa platesti gradinita copilului $840/luna, iar veniturile sunt "0", atunci vei primi suma maxima care se poate da la Subsidy, respectiv $546. Prin urmare, va revine diferenta de $294.

2. Canada Child Tax Benefit - un ajutor dat de Guvern la care nu se aplica taxe. Suma primita este in functie de veniturile avute in anul fiscal trecut. Tot in CCTB intra si National Child Benefit Supplement (NCBS), un ajutor dat familiilor cu venituri mici de catre Guvernul federal, provincial, teritorial si Primele Natiuni.

Gasiti informatii multe aici.

Noi am aplicat pentru ea si asteptam sa ne vina cam la sfarsitul lui Februarie.

3. Universal Child Care Benefit - se acorda familiilor cu copii pana in 6 ani si este in valoare de $100.

Click aici ca sa cititi.

4. Fee Assistance - un program facut de Primarie (City of Calgary), care ii incurajeaza pe "calgarians" sa fie activi. In ce consta? Daca esti eligibil, primesti o hartiuta prin care se atesta faptul ca esti inclus in acest progam + carduri care iti permit sa intri cu discount in diverse (Zoo, Biblioteca, YMCA, Telus World of Science etc).

City of Calgary are si centre de recreere cu piscine, fitness, arte martiale. Cine primeste cardul de fee assistance intra "aproape" gratis la aceste centre. :D

Info aici.

5.
GST/HST Credit - Dictare dupa Radu (ca l-am prins 2 min, nu de alta):
"Statul presipune ca noi cheltuim in 3 luni $5000 pe alimente si diverse. Pentru produsele astea ne da GSTul (TVA-ul) inapoi."

Ati inteles? Daca nu, dati un comentariu si il intrebati pe el!

Cititi aici.

Cam atat cu lectia "tehnica". Revenim cu lucruri mai frumoase in episodul viitor!


Claudia

Friday 7 January 2011

Punct... si de la capat

Bine v-am regasit, dragi cititori!

Iaca intraram si in anul de gratie 2011, si nu oricum. Cu ceva restante... la scris. Eu. Claudia e cu cateva ture inainte.

Daca tot am incheiat eu 2010 cu un post, se cuvine sa dau eu cep lui 2011.

Am atatea sa va scriu... nici nu stiu cu ce sa incep si cu ce sa termin. Pentru ca muza mea este in vacanta, o sa folosesc putine cuvinte si multe poze, nu de alta dar o poza face cat 1.000 de cuvinte. Nu stiu daca o sa reusesc o cronologie foarte exacta a evenimentelor, dar iata cate ceva din cele ce am mai facut, trait si sarbatorit in ultimul timp:

HERITAGE PARK
Ei bine, asta este un parc in care poti vedea cum arata un "town" pe vremuri. Am fost invitati de Rosemary, George si fetita lor, Olivia. Iata ce am vazut

Aici copiii au decorat figurine din turta dulce

TRENULETEEEE!

...si nu numai

Frizerie

Am cantat colinde in bisericuta asta

Asa aratau statiile "PECO" la ei pe vremuri

Ne-am intalnit si cu Mosu' si renii lui



CRACIUNUL
Craciunul (24 seara) l-am sarbatorit cu familia noastra adoptiva: Marilyn si Clint. Si restul familiei lor.


El e deacon Stephen

Asta e o placinta cu pui si porc, o nebunie


De dimineata a venit si la noi acasa Mosu' sau Santa, ca nici eu nu mai stiu. La cate cadouri a primit David, cred ca au venit amandoi.

Nu s-a mai despartit de nava lui spatiala



Tot de Craciun (pe 25), am fost invitati de alti buni prieteni: Stella, Ron si baiatul lor, Ryan (care este deja fratele mai mare al lui David). In spatele casei lor este o vale de care am profitat si am transformat-o in derdelus. Nu m-am mai dat atat cu "sania" de muuuuult timp.

El e Ryan, 12 ani



A urmat randul nostru sa avem invitati: Lloyd si Tyncia (colega de gradinita cu David) din Jamaica. Ai auzit Bogdane? Jamaican adevarat, nu fals ca tine de Anul Nou. Si ce puteam sa le dam de mancare la niste jamaicani? Evident, sarmale. Tyncia a mancat numai varza, daca va vine sa credeti.


ZOOLIGHTS
Intr-un final glorios, sa se faca lumina! Cum unde? La Zoo. Daca e lumina la Zoo, e Zoolights. Am reusit sa ajungem si noi abia in ultima zi a evenimentului. Dar a meritat...

Expozitie cu sculpturi din gheata

Aici stateam la foc sa ne mai incalzim

Am construit si un iglu cu "caramizi" din polistiren


Jocuri de lumini pe muzica


Cam atat acum, sa nu va zapacesc de cap si sa va pierd de cititori.
Ne mai "auzim" cand o sa-mi revina muza din vacanta, sa mai si scriu cate ceva, nu numai sa "colorez".

Pe curand,
Radu