Tuesday 29 March 2011

Telus World of Science

De curand, Gradinita lui David a organizat o excursie la renumitul Telus World of Science, care, fie vorba intre noi, momentan e doar o daramatura ce gazduieste o minunata Expozitie de Artefacte de pe Titanic. Da, ACEL Titanic!
Mi-am permis sa folosesc termenul de "daramatura" doar pentru ca stiu ca in prezent se construieste o cladire mult mai mare si mai moderna ce va fi noua "casa" pentru TWS. Puteti sa admirati noua locatie ce va disponibila in Toamna 2011 chiar aici.

Revenind la excursia lui David, am fost singurul parinte din grupa lui care a putut fi voluntar in acea zi. Prin urmare, m-au facut mama la 5 copii "all inclusive" (adica: ghiozdanele roz sau albastre, pachetele cu mancare, mofturi din categoria 3-4 ani si nelipsitii muci). Cu toate acestea, pot spune cu mana pe inima ca m-am distrat pe cinste alaturi de educatoarele minunate si ceilati cativa parinti de la grupele mai mici!


Iata-ne ajunsi la Telus World of Scince. Cele trei cercuri mobile sunt "emblema" Centrului de Stiinta, iar cladirea caramizie, in forma de castel, este de fapt Muzeul Militar.



Stati linistiti, David nu a patit nimic la ochi! Pur si simplu ii batea lumina soarelui drept in fata (da, a fost o zi foarte frumoasa, dovada si peticul de pamant neacoperit de zapada din spatele nostru!). Recunosc, in timp ce scriu acest post ma uit cu drag afara si vad stratul de zapada pus la loc, desi termometrele nu arata mai mult de -5C... asa ca putem spune ca "e cald".

Am inceput "turul" cu Expozitia de Artefacte de pe Titanic, care acoperea etajele 1 si 2. Va inchipuiti ca nu a fost deloc usor sa tii in frau o droaie de copii printre vitrinele armate... Am facut alarma sa porneasca de vreo 5-6 ori, dar... nu-i nimic! Canadienii sunt invatati de mici sa trateze lucrurile cu calm si... politete! Paznicii au zambit frumos, au resetat alarmele si apoi ne-au reamintit de fiecare data sa incercam sa nu lasam copii sa se sprijine pe vitrine. Mda, sigur asta a functionat!



Dupa ce am vazut Expozitia de Artefacte de pe Titanic am vizitat Creative Kids Museum, unde copii au putut sa faca TOT ce au vrut. 








O camera mica cu instrumentele cele mai ingenioase pentru facut muzica.










Am descoperit si un teatru! Educatoarele s-au asezat frumusel pe scaune si au fost spectatori, in timp ce eu am delegat zane, printi, razboinici, printese, dragoni si altele.



David, printul si Maddon, razboinicul


Wenke, mititica cu rochita alba cu pete rosii, se auto proclamase Alba ca Zapada, iar pe mine m-a numit Regina cea Rea. Am gosit si un mar: resturi de la o draperie rosie!




Zachary isi dorea foarte mult sa imblanzeasca serpi :)



Jason vroia sa faca poze... mereu!




Am exersat si eu un pic cu cariocile pe "Zidul de desenat". Nu va lasati inselati, vrajitoarea mea cu nasul mare era mare cat David.


Si educatoarele se pot distra! :)



Si cam asta a fost excursia noastra. 

In timp ce noi ne distram, Radu facea ce stie el mai bine...



Pentru cei care se intreaba cum mai e vremea in Canada, nu va putem spune decat cum e in Calgary, sac! 

+4C, soare si zapada numai buna de facut oameni de zapada. :)



Capace de la sticlele de lapte




Poza facuta de David




Spor in toate!


Claudia

Tuesday 22 March 2011

Ghidul Micului Emigrant - Partea 2: de unde si ce cumparam?

Continuam seria "Ghidul Micului Emigrant" pe care am inceput-o de curand cu subiectul Locuinta

Daca am reusit sa ne gasim si casuta (temporara) "de vis", acum trebuie sa aflam si cum sta treaba cu magazinele astea noi si de toate felurile.



Plecam dintr-o Romanie intesata de McDonalds, Carrefour, Cora si Bricostore si ajungem pe alte meleaguri unde nu prea vezi simbolul ala mare si galben in forma de "M", dar gasesti la tot pasul un "A&W", un "Tim Hortons" sau o "Wendy" cu codite si pistrui.

Dar sa o luam usurel, ca nu vrem sa va panicam :)

Daca am fi sa facem o analogie intre ce gasim in Romania si ce avem in Canada. Ei bine, la capitolul mancare "ca la Mega Image", iata ce avem:

Mancare & altele (haine, carti, electronice, gen Carrefour):
  • Costco - ca sa poti face cumparaturi aici ai nevoie de un card de membru (e cam $50/an). Seamana mai mult cu METRO. Este cel mai avantajos magazin (daca ai masina)! We love it!
  • SuperStore - magazin mare, cu preturi mici. Cel mai avantajos, dupa Costco.
  • Walmart - daca nu stii de unde sa cumperi ceva, du-te la Walmart! Le are pe toate! :) Uneori nu gasesti cea mai buna calitate, dar pentru "incepatori" e locul potrivit.
  • Sears - preturile la haine si incaltaminte sunt un pic mai mari, dar si calitatea este alta decat la Walmart.
  • Zellers - se aseamana mult cu Sears: haine, electronice, incaltaminte, mancare (nu gasesti aceasi diversitate ca la Costco, Co-op sau Supersore dar daca e urgent, e bine sa il ai langa tine)
In ceea ce priveste magazinele cu lucruri de casa si/sau gradina, avem:
Office/ Electronice / IT:
Tot ce vrei si ce nu vrei (minus mancare):
Mall-uri:

NW: Northland Village Mall; Market Mall; North Hill Centre
SE: Midnapore Mall; Little Saigon Towne Squarel; Lake Bonavista Promenade
NE: Sunridge Mall; Marlborough Mall; Deerfoot Mall


Evident, lista poate sa continue, dar nu vrem sa va "aglomeram" neuronii si cu asta :)

Pana data viitoare,


Claudia&co


Friday 11 March 2011

Mardi Gras (Martea Grasa)

Nu foarte multa lume stie sau a auzit vreodata de Mardi Gras, dar daca aterizezi pe continentul American incepi sa inveti o groaza de chestii noi, printre care si cum profiti de orice sarbatoare, religioasa sau nu, pentru a face o petrecere sau chiar un carnaval!


Mardi Gras se refera la o serie de festivitati, care incep imediat dupa Epifanie si se incheie cu Miercurea Cenusii. Termenul vine din franceza si inseamna "Martea Grasa", facand referire la ultima seara cand se mananca mancaruri bogate in grasimi inainte de postul Pastelui care incepe in Miercurea Cenusii. Cei care participa la festivitati poarta masti si costume impodobite cu pene, in culorile Mardi Gras-ului: mov, verde si auriu. Au loc competitii sportive, parade si seri cu cantece si dans.


Canadienii o serbeaza si ei cu fastul cuvenit, asa ca Parohia St. Pius al X-lea, printre ai carei enoriasi ne numaram si noi, a organizat un carnaval in toata regula sambata, 5 martie, inainte de Miercurea Cenusii (Ash Wednesday).


Petrecerea a fost un adevarat festin culinar, unde fiecare a adus mancare si dulciuri si, mai ales, voie buna. Acest tip de petrecere la care fiecare aduce de mancare este foarte comun pe aici si se numeste potluck.


Evident, noi 3 am facut fiecare care ce a stiut cel mai bine: Claudia - sarmale, Radu - mamaliga si David - distractie!



Oala de (si cu) sarmale trimisa din Romania. Am scos la imprimanta si o hartie cu ce contin samalele (canadienii si americanii sunt foarte atenti la ingredinte alergene, asa ca nu am vrut sa le dam emotii). Am adaugat si o poza cu instructiuni pentru mancat, un "asa da" in ceea ce priveste felul de servire :)


Am primit margele si ne-am facut bratari, inele si margele de pus la gat!



Cei care nu si-au adus masca de acasa au avut ocazia sa isi decoreze singuri mastile disponibile la fata locului. David a fost unul dintre ei :)



Marilyn a fost maestra mastilor.



Nu puteau lipsi nici tatuajele!



Organizatoarea evenimentului (ca de altfel a tuturor evenimentelor) este Anne. David saliva la cupcakes (ceva asemanator cu briosele), iar eu admiram penele mastii lui Anne!


Pentru ca era cel mai bagaret si tot statea in picioarele celor de la bucatarie (evident), a fost "rasplatit" cu un capcake :) Va e clar ca David nu o sa moara niciodata de foame, asa-i?







Ei, si dupa ce am mancat (cam mult, ce-i drept), a urmat momentul cand trebuia sa mai dam si burtile jos. Prin urmare, am inceput concursul "Musical Chairs". Primii au fost adolescentii.

Iata o lupta pe viata si pe scaun dintre doi frati :)


Au urmat piticii! Aceeasi sora care a castigat mai devreme, isi ajuta acum surioara mai mica, imbracata intr-un costum de matza :)



Da, cel in camasa galbena este David. Iar cei care tipa asurzitor pe margine suntem noi: Claudia, Radu, Marilyn, Clint si Ron (a avut cea mai mare galerie, domne')

Castigatorul a fost...




Poza cu premiul si cu antrenorul "personal"! Hahaha!




Si nu in ultimul rand, a venit si randul celor... intelepti. Incercarea a fost mai grea pentru ca li s-a dat si o minge de tenis care trebuia tinuta pe o... lingura.




Cel cu ochelari este Pr. Silviano, iar cel inalt este Diaconul Stephen. Amandoi sunt foarte draguti si au mereu o vorba buna de impartit!



Cine-mparte, parte-si face ;)
Ca sa se vada cine a scris postul :))

Inainte de incheiere am strans toti copiii, adolescentii si tinerii si i-am adunat pe fiecare la piñatas lui (mascota de carton, umpluta cu bomboane si decorata in diverde feluri folosind culori aprinse).




Daca pentru copii asta a fost o joaca, ei bine tinerii au fost cat se poate de seriosi. Mai ales Vanessa! Vedeti voi cine este, in filmuletul de mai jos ;)



Acum asteptam urmatorul Mari Gras, pentru ca ne-a placut foarte mult!

La capitolul "ce mai facem noi" intra: Radu se chinuie cu ultimul curs si il uraste pana in maduva oaselor, Claudia se ocupa de chestiile administrative si isi mai face timp si de mers la un inot, nu de alta dar a venit vremea frumoasa, iar David mai are cate o excursie, mai un mers la circ, mai niste desene, mai o lectie de inot la YMCA. Si apropos de lectiile de inot, ii plac asa de mult ca lunea asta a refuzat sa iasa din bazin. Din nefericire eu nu aveam costumul de baie la mine, asa ca nu puteam sa il scot din apa... dar lasa ca a venit nenea salvamarul si i-a zis sa iasa frumusel afara, ca stau alti copii dupa el. Hahaha!


De prin tari ce dau semne de primavara, cu drag,

Claudia & Co.

Friday 4 March 2011

Ghidul Micului Emigrant - Partea 1: cum o locuinta devine casa

Cand pui piciorul pe pamant canadian, tragi adanc aer in piept iti spui: "Asta o sa fie usor! Stiu deja asa de multe! Am vorbit cu prietenii/familia de aici aproape 1 an, m-am uitat pe website-uri, ce mai, sunt pregatit!"


Dar apoi, dupa vreo saptamana asa cand mai trece diferenta de fus orar si trebuie sa te apuci de "treaba", realizezi ca nici nu stii de unde sa iti cumperi paine, daramite unde sa iti cauti o casa de inchiriat.

Asa ca vom face o serie de posturi cu lucruri "bine de stiut" cand ajungi aici. Evident, vorbesc din prisma provinciei Alberta, desi cele mai multe se aplica peste tot in Canada.

Si ca sa fie usor de urmarit, o vom lua punctual:
  • LOCUINTA



Inainte sa plecam din Romania, am zis sa ne uitam si noi sa vedem cam cat e chiria, ca asta ne va ajuta cu stransul banilor si pregatitul moralului. Website-ul recomandat de prietenii de aici a fost rentfaster, care se ocupa de zona Edmonton-Calgary.

Website-ul e simplu si prietenos, trebuie doar sa tii cont de faptul ca orasul Calgary e impartit pe cadrane: NW, SW, NE, SE.

Diferente dintre cadrane:

NW e mai nou, cu case de abia construite acum cativa ani, e o zona mai deluroasa, dar si vegetatie in crestere, plantata pe masura ce s-a extins orasul in ultimii ani.

SW: e la fel de frumos, dar vegetatia e matura, casele sunt mai vechi, dar daca sunt renovate sunt foarte frumoase, sunt multe parcuri si de obicei e cu 1-2 grade mai cald.

NE: zone industriala a Calgary-ului, cu aeroportul si partea "asiatica" a populatiei. E de preferat sa nu te muti acolo...

SE: la fel ca si NE, zona e mai industriala, dar incorporeaza comunitati noi, cu case albe si de abia construite, cu vegetatie putina si cu populatie predominanta din Orient si America Latina.


Ce am observat noi cand am cautat o locuinta:

1. Daca nu ai inca bani sa iti iei masina de cum ai ajuns aici, cauta o locuinta langa transport (de preferat aproape de tren), supermarketuri si (daca e cazul) gradinita copilului.

Noi am reusit sa le avem pe toate: la 2 min distanta de mers pe jos avem autobuz, la 10 min de mers pe jos (asta cand pierdem autobuzul) avem capatul autobuzului si al trenului, renumita statie Crowfoot, la 5 min avem Co-op si Safeway (supermarketuri), la 5 min de mers in ritmul lui David avem gradinita lui, la 15 min avem YMCA si Biblioteca :) Suntem norocosi, ce sa mai.

2. Rentfaster e bun, dar mai eficient e sa iti iei picioarele in spate, un abonament de tranzit/bilete si sa te duci frumusel sa iti cauti singur. De ce? Pentru ce de cele mai multe ori se intampla sa gasesti super oferte si super locuinte si nu au decat un afis in geam cu un nr de telefon si cuvintele "For RENT".

3.Tipuri de locuinte:

-apartamente


Firme cunoscute: Boarwalk

Masina de spalat si uscatorul de rufe sunt, de cele mai multe ori, la comun si se platesc separat de chirie (functioneaza cu fise).

-condominium (condo), care de fapt sunt tot apartamente, dar in blocuri mai mici. Si aici se aplica regula cu masina de spalat si uscatorul "la comun".

-duplex: o singura casa, cu doua apartamente "in oglinda", cu intrari separate.




-townhouse: mie imi place sa le numesc "o insiruire de case lipite intre ele"


-house (unde poti sa inchiriezi "main floor", asa cum avem noi, sau "basement" demisolul)

4. Chiria include de obicei apa, caldura si electricitatea

5.Trebuie sa iti faci singur contract pentru internet, TV si telefon fix.

Companii cunoscute: Shaw (la asta avem noi), TelusBellFido


Evident, cand te muti in casa noua, nu prea ai de nici unele. Totul e gol, spatios si are ecou. Si atunci ce facem? Iata mai jos cateva surse bune de "umplut" casuta:
  • Prietenii si prietenii prietenilor!
Sa fim seriosi, cand esti pe cale sa emigrezi, cu siguranta ti-ai facut o lista care contine cel putin o persoana din tara de destinatie. Si in speranta ca acea persoana este disponibila sa te ajute, nu-i bai daca ii pui o intrebare legata de "mobilierul si accesoriile de care nu mai are nevoie". Va fi mai mult decat bucuros sa scape de vechituri, decat sa le tina in garaj sau subsol! Alte surse:

  • Kijiji: website de unde poti sa cumperi (sau chiar sa vinzi) cam tot ce iti trece prin cap. Noi l-am folosit si e ok :)
  • Craiglist: la fel ca si Kijiji.
  • Biserica
Comunitatile bisericii sunt strans unite, se ajuta intre ele si sunt gata sa adopte noi veniti si sa ii ajute cu tot ce pot (mancare, haine, mobila, poate chiar si cu o vorba buna pentru un job, daca le sta in putere)
  • Garage Sales: locul unde gasesti tot ce vrei si ce nu vrei, la preturi mici (repet: mici!), mai uzate, mai putin uzate... Noi ne-am pricopsit cu un telescop pentru David (pe care o sa il folosim la vara, evident), cu masinute, jocuri, bratari din Cuba etc.
Cum le gasesti? Dai un search pe Kijiji!. Evident, mai greu sa gasesti asa ceva iarna, dar de cum da caldura oamenii isi deschid curtile si apar hartiute colorate pe strada cu sagetele care te indreapta spre garage sales. Partea faina este ca in fiecare primavara-vara, fiecare comunitate are cate un garage sale la comun si toata lumea se aduna intr-un loc si isi vinde marfa. E mai simplu si le ai pe toate la un loc. 

Si inca ceva important, cand vreti sa cautati ceva legat de Canada, intrati pe google.ca nu ".ro", ok? O sa vedeti diferenta! ;)

Sper ca am acoperit cat de cat tot ce era legat de casute. Daca aveti intrebari specifice, lasati-le in comment sau dati-ne email:)




Cu drag si spor,


Claudia

Wednesday 2 March 2011

Foodie, Vegan sau, pur si simplu, mancare!

Nu avem prea multe noutati de aici din Tara Zapezilor si a Hockey-ului, asa ca ne-am decis sa "va relaxam" cu mancare pentru toate gusturile, de la foodies impatimiti, la vegani inraiti!


Pentru ca Radu e fan Garfield pana in maduva oaselor, am cedat "presiunilor" lingusitoare si am cautat reteta pentru... lasagna! Si nu se putea altfel decat sa ii fac dupa reteta #1 din lume luata de pe website-ul cu un nume foarte "original" - mylasagnarecipe.com hahaha!




Cutitul e pus doar ca sa dea bine in poza. :) Si va asiguram ca nici un degetel nu a fost ranit in procesul taierii portiilor babane de lasagna!


Daca tot suntem la capitolul mancare italiana, sa continua cu...






...pizza (reteta proprie) si




... Aubergine Parmigiana dupa Jamie Oliver, sau vinete cu rosii si paine uscata cum le zice Radu. haha!


Pentru ca de Craciun nu am avut timp sa mai fac si cozonac cu nuca, am reusit sa incropesc vreo doi prin ianuarie. Baietii au fost foarte fericiti!



Trecand si de partea "foodie", de curand am descoperit un site care promoveaza raw veganismul. Nu, nu am de gand sa ader la acest mod de viata, dar daca pot sa fac cateva retete care ajuta la un stil de viata sanatos, de ce nu?!

Primul lucru pe care am vrut sa il incerc au fost, evident, dulciurile. Si ce ocazie mai buna as fi putut gasi, daca nu o petrecere in pijamale la gradinita lui David?

Prin urmare, am facut bomboane gen Raffaello dupa reteta Ligiei Pop. O gasiti aici.


Am continuat cu tortul de ciocolata si menta pe care l-am facut cu ocazia zilei mele de nastere. Stati linistiti, evenimentul a trecut neobservat pe blog din simplul motiv ca eu m-am pricopsit cu o infectie la gat, David cu... muci, iar Radu cu examen - ce de tipuri de virusi ;). Promitem sa ne luam revansa si sa sarbatorim cum trebuie cam prin... aprilie?!


Reteta, tot a Ligiei Pop, o gasiti frumusel aici, cu video cu tot.



Si daca tot am vorbit de pretrecera lui David in pijamale, iata si cateva poze




Si pentru ca Sf Valentin este foarte sarbatorit in coltul asta al lumii, evident ca cei de la gradinita au mai facut inca o petrecere! Copiii au impartit intre ei dulciuri si felicitari de prietenie, deci va imaginati bucuria lor cand au plecat acasa cu pachetele indesate cu bomobonele in forma de inimioare si acadele asemenea.






Iar la capitolul "poze diverse"











La vecinu' in fata casei :)





Voi incheia acest post cu o zicala tipic canadiana:
If March comes like a lion, then it will leave like a lamb!

...care in traducere libera inseamna: daca Martie vine cu zapada, viscol si -35C, atunci va pleca cu soare si vreme buna! Evident, si vice-versa e valabil. Si cum momentan sunt -35C, privim nerabdatori inainte si de abia asteptam sa vedem cum arata primavara canadiana!

O primavara frumoasa!

Claudia & co