Sunday 24 June 2012

Primul "somaj", a doua slujba...

Bine v-am regasit!

Banuiesc ca va intrebati de ce nu am mai dat nici un semn de atata amar de vreme. Si noi la fel ;)
Adevarul este ca am fost in cautari. As mai putea gasi si alte scuze, dar ma opresc aici. Mai bine sa-mi folosesc energia sa va spun ce s-a mai intamplat cu noi, nu? De fapt, mai mult cu mine pentru moment...

Dupa cum ati intuit deja din titlu, am terminat cu prima slujba (cea de la Cenovus Energy). De marti lucrez tot ca Project Coordinator la alta firma mare (de fapt chiar mai mare) de Oil&Gas, Suncor Energy. Dar sa nu credeti ca s-a intamplat peste noapte. Am "somat" o luna si jumatate, timp in care am cautat neostenit.

As vrea sa profit de ocazie si sa va povestesc putin despre piata muncii in Calgary. Nu de alta, dar poate experienta mea ii va ajuta pe cei care isi vor cauta la un moment dat de lucru aici. V-as da un avertisment: asta este experienta MEA, nu care cumva sa credeti ca asa se intampla tuturor.

Despre locurile de munca din Calgary pot sa va spun din surse sigure ca sunt publicate pe website-uri si prin ziare doar 20% din ele. Da, ati citit bine. 80% din locurile de munca nu sunt publicate nicaieri. Atunci cum ajungi la ele, o sa intrebati? Raspunsul l-am primit si noi in 2010 cand Claudia a facut un curs despre cum sa-ti gasesti o slujba: NETWORKING. Asta inseamna de fapt pe cine cunosti, unde, cum te poate ajuta, pe cine cunoaste si asa mai departe.

Pare ca seamana cu binecunoscutul PCR (pile, cunostinte, relatii) cu care am "crescut mari" in Romania, dar nu e. Este foarte diferit as spune. Cum functioneaza:
1. Te decizi in ce domeniu vrei sa lucrezi.
2. Iti pui la punct resume-ul (sau CV-ul) si profilul pe LinkedIn
3. Dai de veste printre prieteni, cunoscuti, familie ca iti cauti ceva in acel domeniu si incerci sa obtii datele de contact de la cat mai multe persoane care deja lucreaza si au experienta in acel domeniu.
4. Te conectezi cu persoanele respective pe LinkedIn sau le contactezi clasic (telefon, email) si le rogi frumos sa isi faca timp sa va vedeti la o cafea pentru 20-30 de minute (information meeting sau information interview cum ii spune pe aici).
5. Iti faci temele inainte de intalnire cu privire la ce vrei sa-i intrebi, sa stii putin pe unde au lucrat (de pe LinkedIn) si despre compania la care lucreaza in prezent.
6. In timpul intalnirii afla cat mai multe informatii care te intereseaza despre domeniu, companie si slujba de care esti interesat.
7. Nu pleca de la intalnire inainte de a cere recomandari despre alte persoane cu care sa te intalnesti la o cafea de vorba.
8. Continua cu punctele 4-7 pana la obtinerea rezultatului dorit :)

Oamenii pe aici sunt de obicei foarte deschisi pentru o scurta intalnire pentru ca stiu ca nu le cereti lor o slujba. Ei stiu ca vreti doar sa aflati cateva informatii. Si asta chiar este una din regulile de aur ale unei astfel de intalniri: nu-i intrebati daca va pot ajuta cu o slujba. Daca stiu ceva, o sa va spuna ei cu cine sa va vedeti pentru asta.
Mai sunt multe de spus, dar ma opresc aici. Daca e cineva interesat de mai multe detalii, astept comentarii.

De ce v-am batut la cap cu networkingul asta? Pentru ca si eu si Claudia ne-am gasit slujbele prin networking. Cred cu toata convingerea ca asta este calea catre o slujba buna intr-un timp relativ scurt.

Sa auzim de bine,
Radu