Wednesday 21 December 2011

Royal Tyrrell Museum = LOVE

Lunile trecute am fost cu Cercetasii la Royal Tyrrell Museum in orasul Drumheller, care este la aproximativ 2 ore de condus de Calgary. Partea cea mai frumoasa a fost ca am dormit peste noapte la muzeu, bot in bot cu dinozaurii :)

De cum am ajuns acolo am fost intampinati de domnul T-REX cu manusi de Haloween...





Unul dintre cercetasii mai mari a fost dragut si l-a ridicat pe David ca sa atinga si el coltii fiorosi ai dinozaurului de la intrare.




Prima oprire: lectia de fosile, fauna si un pic de istorie a provinciei Alberta.




Copiii au promis la inceputul lectiei ca nu se vor juca cu fosilele si replicile de fosile si ca vor fi foarte atenti cand le vor tine in mana.





Copiii mai mari au stat pe margine si au ascultat atenti lectia, in timp ce copiii mai mici punea tot felul de intrebari, care mai de care interesante.





Dupa ce ni s-a vorbit despre dinozauri (evident!), am fost dusi sa o vedem pe Black Beauty - cel mai complet schelet de T-Rex din Canada. Scheletul s-a fosilizat in sedimente ce contineau minerale inchise la culoare, precum magneziul, si de aceea are o culoare neobisnuit de inchisa, aproape neagra. 


Capul din imagine este doar o replica. Paleontologii au trebuit sa puna capul original in alta vitrina (il veti vedea in pozele de mai jos) pentru ca este prea greu ca sa stea in pozitia in care a fosilizat scheletul.







A doua oprire: sa invatam cum si ce fac paleontologii! 




Uneltele unui paleontolog:






Si apoi la treaba! Copiii si adultii s-au echipat cu unelte si ochelari de protectie si cu mare atentie au inceput se perie (literalmente) rocile, descoperind "fosile" de dinozaur. 


Asta a fost partea preferata a lui David. Va mai amintiti ce tema a avut petrecerea de ziua lui? Dinozaurii! Iar el era paleontologul! Haha! 









A treia oprire: sa facem un pterodactil care sa zboare!









Si ZBOARA!

Ultima oprire: sa o cunoastem pe Brittany, un boa constrictor de la Reptile World.



Toti copiii au avut ocazia sa o tina pe umeri sau sa puna mana pe ea. David a preferat doar sa o atinga :)





Claudia si fata ei de poza.



Claudia si fata ei de dupa poza.



Radu a fost foarte incantat de Brittany. Sincer, a fost cam greu sa ii despartim! Haha!





Si pe la ora 9 jumate' ne-am dus sa luam o gustare in sala de mese a muzeului si apoi am fugit repede sa ne facem paturile. Nu de alta, dar se dadea stingerea la ora 10:00 si nu era prea amuzant sa incerci sa iti pipai lucrurile pe intuneric... cand esti intr-o sala numai cu fosile de dinozaur. 





A doua zi am avut zi libera asa ca ne-am decis sa facem mai intai o drumetie prin "badlands" - dealuri colorate, pline de fosile, in care inca se mai sapa si se mai descopera cate una alta!









Ici si colo erau panouri care iti spuneau despre locurile in care te aflai - ce dinozaur se plimba alene acum milioane de ani, ce fosila de copac a fost descoperita etc.




Detaliul acesta este de la bolovanul de mai jos... bolovan de pe vremea dinozaurilor!




Si dupa drumetie, noi trei ne-am dus sa vizitam tot muzeul. Am trecut iar pe la Black Beauty.





Acesta este capul fosilizat al lui Black Beauty.


Sub fiecare vitrina/panou era si poza respectivei fosile cu descriere in Braille.



Radu a fost cel mai bucuros cand a descoperit ca intr-adevar mainile lui sunt mai lungi decat ale unui om obisnuit. Haha!











La sfarsit, baietii au vrut sa vada cat de grei sunt urcandu-se pe un cantar special, care iti arata cu ce animal preistoric te compari ca greutate. Se pare ca David cantarea cat un castor! Haha! Iar Radu cat un tigru cu colti de spada. :)




Cam asta a fost aventura la Royal Tyrrell Museum. Este un loc minunat si il recomandam cu caldura celor care vin in vizita sau de tot in Calgary! :)


Fotograf de serviciu,
Claudia

5 comments:

  1. La multi ani Radozaurus!
    Sa fiti sanatosi!
    Ne bucuram sa vedem ca sunteti bine!
    Catalin, Doinita si Miruna.

    ReplyDelete
  2. Minunat.:) Multumesc pentru lectie...:)

    Imbratisari.:)

    ReplyDelete
  3. La Multi Ani si multa sanatate!

    ..."Unde sunt zapezile de alta data"... :)
    Pe 23 faceam bradu' impreuna iar mai tarziu faceam planuri pentru revelion.

    Inca o data La Multi Ani!
    Ovi, Alex si Bia

    ReplyDelete
  4. Multumesc frumos tuturor. Am cam umblat creanga zilele astea, d'aia am intarziat cu raspunsul.
    @Catalin, Doinita si Miruna: multumesc de "Radozaurus"; cred ca incep sa-l cam simt ;)
    @Ovi, Alex si Bia: Cred ca stiu unde sunt toate zapezile de altadata: in Canada! Apropos - unde facem revelionul anu' asta?

    ReplyDelete
  5. Cu scuzele de rigoare tot un sagetator iti transmite un sincer La Multi Ani!Multumim ptr. tot.Si anul ce are sa vina sa va aduca numai bucurii si multe implinirii!Pupici

    ReplyDelete