Monday 9 January 2012

Sitemul de invatamant


Sistemul de invatamant canadian este putin diferit fata de cel din Romania. Ei bine, ca sa fiu sincera, este cu mult diferit! In primul rand, trebuie mentionat ca fiecare provincie are propriul sistem de invatamant, dar voi incerca sa "generalizez" un pic, cu rugamintea ca cei care vor sa emigreze sa caute pe google.ca mai multe informatii strict pentru provincia in care se vor muta.

Sistemul de invatamant canadian se imparte in:
  • sistem public
  • sistem catolic
  • sistem privat
  • invatamant la distanta (acasa) sau "homeschooling"
Pana la varsta de 5 ani, copiii merg la daycare (childcare), preschool sau homecare.
Diferente intre cele 3:
  • daycare (childcare) - accepta copiii de la 1 an si de cele mai multe ori daycare-urile includ de fapt preschool-ul. Gradinita lui David avea program de preschool, asa ca de dimineata de la 9:30 pana la 12:00 avea preschool, apoi era doar program de daycare (joaca, povesti etc).
  • preschool - accepta copiii de la 2 ani si jumate pana la 5-6 ani (cand intra la scoala in clasa “kindergarten”). Au o curicula bine definita (cam ca la scoala) si programul este limitat (2-3 ore pe zi)
  • homecare - in esenta este casa cuiva care si-a luat toate autorizatiile necesare ca sa aiba grija de un anumit numar de copii. E ca si cum ti-ai duce copilul la vecina peste zi, iar la sfarsitul lunii o platesti. Bineinteles, vecina trebuie sa aiba un certificat ca a terminat un curs autorizat, precum si autorizatie pentru a-si folosi casa ca homecare.
La 5 ani copiii intra la scoala elementara in clasa “kindergarten”, fie ca este la scoala publica, catolica sau la un daycare privat care ofera aceste servicii. Diferenta majora este pretul: sistemul public si cel catolic costa doar vreo $200/an, pe cand un daycare costa $900-1000/luna.

Singura salvare pentru parintii care isi dau copiii la un daycare (cu conditia ca piciul sa aiba sub 12 ani sau sa nu fie inca in clasa a VII-a) ar fi ajutorul de la Guvern (childcare subsidy). Mai multe informatii despre subsidy gasiti aici (site-ul guvernului) precum si in postul nostru cu alocatii.


La 6 ani copiii incep clasa intai. Cum spuneam si mai sus, optiunile sunt:
  • sistemul public
  • sistemul catolic
  • sistemul privat
  • homeschooling - parintii sunt cei care se ocupa de copii si totodata ii inscriu la scoli la distanta. Profesorii vin acasa la ei pentru a-i evalua periodic.
De notat este faptul ca veti gasi foarte multe dezbateri cu privire la sitemul public vs. catolic. Nu sunt in masura sa judec, asa ca va recomand sa cautati informatii despre aceste sisteme pe google.ca

David merge la o scoala catolica, de exemplu. Am ales aceasta scoala pentru ca ne-au zis mai multe persoane ca sistemul de invatamant catolic este mai bun si mai serios. Pe de alta parte, este si singura scoala din zona care are program de kindergarten full-day, de la 9:00 am la 3:25 pm, in conditiile in care majoritatea au doar pana la pranz, dupa care trebuie sa aranjezi cu un daycare sa vina sa il ia si sa il tina la ei pana seara cand iesi de la serviciu.

Copiii de la scoala lui David isi incep ziua ascultand/intonand imnul Canadei si apoi facand o rugaciune scurta. In fiecare miercuri se duc la bibilioteca si isi aleg o carte pe care sa o iau acasa, avand grija sa o returneze in maxim o saptamana. Cateodata se mai duc in sala de calculatoare unde deseneaza in Paint sau scriu litere/cuvinte, in functie de ce le cere invatatoarea. 2 din 3 pauze le petrec afara la joaca (stau in scoala numai daca sunt -18C sau dau coiotii tarcoale scolii).

Asta cu coiotii m-a cam speriat la inceput... Scoala lui este chiar langa 3 dealuri cu o mica padurice si cum Calgary este un oras plin de fauna, nu ducem lipsa de coioti. Noi nu am vazut pana acum nici unul, dar cateodata se mai plimba pe terenul de sport al scolii, asa ca inainte sa iasa copiii afara, profesorii se asigura ca totul este in regula si nu exista patrupezi prin curte. Stiu ca suna destul de infricosator, dar chiar nu este. Coiotii nu traiesc in haite (umbla cel mult cate 2) si nu mananca decat iepurasi, soricei etc. :) Asa ca bunicii pot sta linistiti, nepotul e in siguranta! Haha!

Printre alte activitati de-ale lui David (la scoala, evident), reamintim: desene animate in pauza, ora de muzica cu profa' de muzica a scolii, ora de pictura in clasa de arte, uitatul pe carti la biblioteca (asta cand nu le citeste un adult), ora de calculatoare, gimnastica in curtea scolii sau sala de sport si multe altele.

Scoala este mica si nu are mai mult de 190 de elevi (2 clase de kindergarten si apoi cate o clasa de la intai pana la a VI-a).

Despre sistemul traditional pot spune ca este foarte bine vazut aici. Nu sunt foarte multe scoli traditionale, asa ca nu e usor sa prinzi un loc. Scolile traditionale sunt cam ca cele din Romania, in sensul ca se dau mai multe teme si sunt mai mari cerintele din partea profesorilor.

Intre clasele a VII-a si a IX-a elevii merg la alta scoala numita "junior high", apoi intre a X-a si a XII-a sunt in "senior high" (desi in alte provincii se numeste doar "high school").


Urmatoarea treapta este colegiul (college) sau universitatea (university). 

Collegiul (college) ofera programe part-time si full-time de atestate (diploma) sau certificate. Colegiile sunt orientate mai mult spre cariera decat universitatile, deoarece ofera mai multe programe practice. Un program pentru certificat dureaza in general 1 an, iar cele pentru diploma intre 2 si 3 ani.

Universitatile (university) sunt institutiile care ofera diplome (degree) si dureaza 3-4 ani pentru a o obtine. Foarte multe universitati au si programe de educatie continua pentru schimbarea carierei sau aprofundare.


Toate bune,

Claudia & co

No comments:

Post a Comment