Friday 4 March 2011

Ghidul Micului Emigrant - Partea 1: cum o locuinta devine casa

Cand pui piciorul pe pamant canadian, tragi adanc aer in piept iti spui: "Asta o sa fie usor! Stiu deja asa de multe! Am vorbit cu prietenii/familia de aici aproape 1 an, m-am uitat pe website-uri, ce mai, sunt pregatit!"


Dar apoi, dupa vreo saptamana asa cand mai trece diferenta de fus orar si trebuie sa te apuci de "treaba", realizezi ca nici nu stii de unde sa iti cumperi paine, daramite unde sa iti cauti o casa de inchiriat.

Asa ca vom face o serie de posturi cu lucruri "bine de stiut" cand ajungi aici. Evident, vorbesc din prisma provinciei Alberta, desi cele mai multe se aplica peste tot in Canada.

Si ca sa fie usor de urmarit, o vom lua punctual:
  • LOCUINTA



Inainte sa plecam din Romania, am zis sa ne uitam si noi sa vedem cam cat e chiria, ca asta ne va ajuta cu stransul banilor si pregatitul moralului. Website-ul recomandat de prietenii de aici a fost rentfaster, care se ocupa de zona Edmonton-Calgary.

Website-ul e simplu si prietenos, trebuie doar sa tii cont de faptul ca orasul Calgary e impartit pe cadrane: NW, SW, NE, SE.

Diferente dintre cadrane:

NW e mai nou, cu case de abia construite acum cativa ani, e o zona mai deluroasa, dar si vegetatie in crestere, plantata pe masura ce s-a extins orasul in ultimii ani.

SW: e la fel de frumos, dar vegetatia e matura, casele sunt mai vechi, dar daca sunt renovate sunt foarte frumoase, sunt multe parcuri si de obicei e cu 1-2 grade mai cald.

NE: zone industriala a Calgary-ului, cu aeroportul si partea "asiatica" a populatiei. E de preferat sa nu te muti acolo...

SE: la fel ca si NE, zona e mai industriala, dar incorporeaza comunitati noi, cu case albe si de abia construite, cu vegetatie putina si cu populatie predominanta din Orient si America Latina.


Ce am observat noi cand am cautat o locuinta:

1. Daca nu ai inca bani sa iti iei masina de cum ai ajuns aici, cauta o locuinta langa transport (de preferat aproape de tren), supermarketuri si (daca e cazul) gradinita copilului.

Noi am reusit sa le avem pe toate: la 2 min distanta de mers pe jos avem autobuz, la 10 min de mers pe jos (asta cand pierdem autobuzul) avem capatul autobuzului si al trenului, renumita statie Crowfoot, la 5 min avem Co-op si Safeway (supermarketuri), la 5 min de mers in ritmul lui David avem gradinita lui, la 15 min avem YMCA si Biblioteca :) Suntem norocosi, ce sa mai.

2. Rentfaster e bun, dar mai eficient e sa iti iei picioarele in spate, un abonament de tranzit/bilete si sa te duci frumusel sa iti cauti singur. De ce? Pentru ce de cele mai multe ori se intampla sa gasesti super oferte si super locuinte si nu au decat un afis in geam cu un nr de telefon si cuvintele "For RENT".

3.Tipuri de locuinte:

-apartamente


Firme cunoscute: Boarwalk

Masina de spalat si uscatorul de rufe sunt, de cele mai multe ori, la comun si se platesc separat de chirie (functioneaza cu fise).

-condominium (condo), care de fapt sunt tot apartamente, dar in blocuri mai mici. Si aici se aplica regula cu masina de spalat si uscatorul "la comun".

-duplex: o singura casa, cu doua apartamente "in oglinda", cu intrari separate.




-townhouse: mie imi place sa le numesc "o insiruire de case lipite intre ele"


-house (unde poti sa inchiriezi "main floor", asa cum avem noi, sau "basement" demisolul)

4. Chiria include de obicei apa, caldura si electricitatea

5.Trebuie sa iti faci singur contract pentru internet, TV si telefon fix.

Companii cunoscute: Shaw (la asta avem noi), TelusBellFido


Evident, cand te muti in casa noua, nu prea ai de nici unele. Totul e gol, spatios si are ecou. Si atunci ce facem? Iata mai jos cateva surse bune de "umplut" casuta:
  • Prietenii si prietenii prietenilor!
Sa fim seriosi, cand esti pe cale sa emigrezi, cu siguranta ti-ai facut o lista care contine cel putin o persoana din tara de destinatie. Si in speranta ca acea persoana este disponibila sa te ajute, nu-i bai daca ii pui o intrebare legata de "mobilierul si accesoriile de care nu mai are nevoie". Va fi mai mult decat bucuros sa scape de vechituri, decat sa le tina in garaj sau subsol! Alte surse:

  • Kijiji: website de unde poti sa cumperi (sau chiar sa vinzi) cam tot ce iti trece prin cap. Noi l-am folosit si e ok :)
  • Craiglist: la fel ca si Kijiji.
  • Biserica
Comunitatile bisericii sunt strans unite, se ajuta intre ele si sunt gata sa adopte noi veniti si sa ii ajute cu tot ce pot (mancare, haine, mobila, poate chiar si cu o vorba buna pentru un job, daca le sta in putere)
  • Garage Sales: locul unde gasesti tot ce vrei si ce nu vrei, la preturi mici (repet: mici!), mai uzate, mai putin uzate... Noi ne-am pricopsit cu un telescop pentru David (pe care o sa il folosim la vara, evident), cu masinute, jocuri, bratari din Cuba etc.
Cum le gasesti? Dai un search pe Kijiji!. Evident, mai greu sa gasesti asa ceva iarna, dar de cum da caldura oamenii isi deschid curtile si apar hartiute colorate pe strada cu sagetele care te indreapta spre garage sales. Partea faina este ca in fiecare primavara-vara, fiecare comunitate are cate un garage sale la comun si toata lumea se aduna intr-un loc si isi vinde marfa. E mai simplu si le ai pe toate la un loc. 

Si inca ceva important, cand vreti sa cautati ceva legat de Canada, intrati pe google.ca nu ".ro", ok? O sa vedeti diferenta! ;)

Sper ca am acoperit cat de cat tot ce era legat de casute. Daca aveti intrebari specifice, lasati-le in comment sau dati-ne email:)




Cu drag si spor,


Claudia

2 comments:

  1. Foarte ultil postul! :)Bravo!

    ReplyDelete
  2. @Adi - Multumim pentru apreciere. Incercam pe cat posibil sa imbinam utilul cu placutul.

    ReplyDelete