Thursday 13 January 2011

Canada Federala colt cu Piata Victoriei

Cand esti in Romania si te pregatesti sa iti iei zborul spre Canada pentru "totdeauna" incepi sa te gandesti cu groaza: "da' aia cum e?", "da' te ajuta Guvernul?", "da' ce fac cu copiii?" si muuulte altele.

Ma voi stradui sa raspund cat de mult pot la intrebarile astea atat de "tehnice", in timp ce Raducu e plecat intr-o vancata luuuuuunga la SCOALA, unde se delecteaza 6 ore/zi cu contabilitatea! Si asta nu e tot! Pentru ca ii place asa de mult (NU) seara se inchide singur in dormitor, isi desface masa de calcat, o propteste de mobila, scoate dintr-un buzunar ceaslovul nou-nout primit de la SCOALA si dintr-altul laptopul si incepe Raducu meu sa "studieze"! Cred ca eu si David o sa il mai vedem de abia cand se termina toata nebunia cu contabilitatea, adica prin MAI!

Revenind la oile noastre, iata cam ce ajutoare primim noi sau am auzit de ele:

1. De cum am ajuns aici si l-am dat pe David la gradinita, am aplicat pentru Child Care Subsidy - un ajutor de la Guvern pentru familiile cu venituri mici (al nostru era la acea vreme "0").
Informatii gasiti aici si tot acolo veti vedea si formularul pentru a aplica. Subsidy-ul se primeste max 4 luni pentru familiile care isi cauta serviciu si trebuie sa aplici lunar! Daca dupa 4 luni nu ai inca job, singura "salvare" ar fi sa mergi sa voluntariezi macar 2-4 ore/zi undeva, pentru ca atunci se schimba motivul pentru care ai cerul subsidy-ul: de la "job search" devine "volunteer", care tot un fel de munca e.

Cand minunea cea mare s-a petrecut si unul dintre parinti a gasit serviciu, se ia una bucata telefon si se suna la nenea/tanti care a trimis scrisoarea de instiintare. Persoana in cauza trebuie atunci sa completeze un nou formular si sa il trimita frumusel la nenea/tanti, care le va accorda Subsidy pentru urmatoarele
max 12 luni.

Cum se calculeaza? Ca restul lucrurilor care se calculeaza in Canada: in functie de venituri. Asa ca niciodata nu o sa stii cat primesti! :)

Daca, de exemplu, ai fi nevoit sa platesti gradinita copilului $840/luna, iar veniturile sunt "0", atunci vei primi suma maxima care se poate da la Subsidy, respectiv $546. Prin urmare, va revine diferenta de $294.

2. Canada Child Tax Benefit - un ajutor dat de Guvern la care nu se aplica taxe. Suma primita este in functie de veniturile avute in anul fiscal trecut. Tot in CCTB intra si National Child Benefit Supplement (NCBS), un ajutor dat familiilor cu venituri mici de catre Guvernul federal, provincial, teritorial si Primele Natiuni.

Gasiti informatii multe aici.

Noi am aplicat pentru ea si asteptam sa ne vina cam la sfarsitul lui Februarie.

3. Universal Child Care Benefit - se acorda familiilor cu copii pana in 6 ani si este in valoare de $100.

Click aici ca sa cititi.

4. Fee Assistance - un program facut de Primarie (City of Calgary), care ii incurajeaza pe "calgarians" sa fie activi. In ce consta? Daca esti eligibil, primesti o hartiuta prin care se atesta faptul ca esti inclus in acest progam + carduri care iti permit sa intri cu discount in diverse (Zoo, Biblioteca, YMCA, Telus World of Science etc).

City of Calgary are si centre de recreere cu piscine, fitness, arte martiale. Cine primeste cardul de fee assistance intra "aproape" gratis la aceste centre. :D

Info aici.

5.
GST/HST Credit - Dictare dupa Radu (ca l-am prins 2 min, nu de alta):
"Statul presipune ca noi cheltuim in 3 luni $5000 pe alimente si diverse. Pentru produsele astea ne da GSTul (TVA-ul) inapoi."

Ati inteles? Daca nu, dati un comentariu si il intrebati pe el!

Cititi aici.

Cam atat cu lectia "tehnica". Revenim cu lucruri mai frumoase in episodul viitor!


Claudia

1 comment:

  1. Cred ca ai primit intrebari multe din tara si ai raspuns.Ai facut-o destul de organizat..am inteles si eu ce si cum.Felicitari!Succes in continuare!
    mama_s

    ReplyDelete